Varför är bröllopsklänningar vita?

Den vita färgen representerade renhet och symboliserade både kvinnans kyskhet och hennes övergång till en gift romersk matrona. Ett kungligt bröllop utlöste den moderna trenden med vita brudkläder. Drottning Victoria valde att avstå från den kungliga traditionen att bära kröningsdräkt när hon gifte sig med prins Albert i februari. Grön färg undveks alltid eftersom den ansågs vara olycksbringande.

Vitt symboliserade renhet och oskuld och ansågs också avvärja onda andar. Även om vita, golvlånga klänningar är det vanligaste alternativet för västerländska bröllop är de inte alls det enda alternativet. Även om Victoria i hög grad anses ha fört in den vita brudklänningen på modet, blev den inte en fullfjädrad västerländsk tradition förrän efter andra världskriget. Det skulle dock dröja ytterligare några decennier innan vita brudklänningar demokratiserades bland gifta medelklasser i Europa och USA.

Mary, drottning av Skottland, bar en vit brudklänning 1559 när hon gifte sig med sin första make, Francis, Dauphin av Frankrike, eftersom det var hennes favoritfärg, även om vitt då var sorgens färg för franska drottningar. Det första dokumenterade exemplet på en prinsessa som bar en vit bröllopsklänning vid en kunglig bröllopsceremoni är Philippa av England, som bar en tunika med kappa i vitt silke kantad med ekorre och hermelin 1406, när hon gifte sig med Eric av Pommern. Maria, drottning av Skottland, bar en liljevit brudklänning med dyra smycken när hon gifte sig med Frans II eftersom det var hennes favoritfärg. Spola fram till 1800-talet och drottning Victoria gifter sig med prins Albert av Sachsen i en vit brudklänning med Honiton Lace-besättning.

Den första vita bröllopsklänningen som finns historiskt dokumenterad bars av Philippa av England, som gifte sig med Erik av Pommern 1406 och som sedan blev drottning av Danmark, Norge och Sverige. I takt med att samhället blev mer välmående efter andra världskriget och kläderna blev billigare att tillverka, blev den vita brudklänningen, som bara används en gång, och den överdådiga festen för att visa upp den, en utmärkande del av bröllopet. Under depressionsperioden återgick dock brudarna till att bära sina icke-vita klänningar vid bröllopet fram till efterkrigsårtiondena då det vita åter blev modernt. Numera är vita bröllopsklänningar en blandning av både mode och tradition, med stilar som efterliknar och är starkt influerade av vad som visas på röda mattor och i löparbaneshower.

Den vita bröllopsklänningen, som nu är en vanlig tradition i västvärlden, har sitt ursprung i Anne av Bretagne när hon gifte sig med Ludvig XII av Frankrike 1499. Under åren efter det kungliga bröllopet avtog chocken över Victorias elfenbensklänning och vita bröllopsklänningar blev sakta på modet. I takt med att vita klänningar blev allt populärare vid bröllop fick de en ny symbolik – färgen började betyda renhet och oskuld, förutom rikedom.